زمان پیدایش انسان تاکنون، انسان ها به دنبال داد و ستد و تجارت و بازرگانی برای گذرانذن معاش خود و خانواده بوده اند، با اینکه روند انجام این کار با گذشت ززمان تغییرات بسزایی داشته است اما یکی از مهم ترین نیاز های بشر همچنان داد ستد می باشد. از همین رو باید اطلاعات لازم جهت داد وستد داشته تا بتوانیم در امر تجارت و بازرگانی حرفی برای گفتن داشته باشیم. یکی از مهمترین مواردی که امر تجارت و بازرگانی باید بر روی آن تسلط داشت آگاهی داشتن از معانی و اصطلاحات گمرکی و واژگان تجارت بینالمللی است. شرکت بارون امپرور جنرال تریدینگ در زمینه ترخیص انواع کالا ها از گمرگ تخصص دارد این مجموعه دارای چندین سال سابقه کار حرفه ای در این زمنیه می باشد . ترخیص کالا از گمرک دبی از مهم ترین فعالیت این مجموعه می باشد.
اصطلاحات گمرکی به صورت متفقالقول مورد قبول تمام کشورها، تجار و بازرگانان جهان است. این واژگان هر کدام دارای بار معنایی خاصی در بازرگانی هستند. اهمیت اصطلاحات تجارت بینالملل از آنجاست که هم در مکاتبات تجاری و هم در مذاکرات بازرگانی با طرفهای خارجی اهمیت خواهد داشت.بنابراین عدم تسلط بر اصطلاحات گمرکی افراد را به دردسر خواهد انداخت. ما در این مقاله تلاش میکنیم تا به مهمترین اصطلاحات گمرکی اشاره و آنها را تعریف کنیم. شرکت بارون امپرور جنرال تریدینگ در زمینه ترخیص و ترانزیت انواع نوشیدنی ها نیز فعالیت دارد.
معرفی اصطلاحات گمرکی:
دانستن اصطلاحات گمرکی برای یک تاجر و بازرگان بسیار اهمیت دارد و در روند کاری کمک کننده باشد، از همین رو ما در این بخش به بررسی این اصطلاحات می پردازیم
گمرک
سازمانی است دولتی كه وظیفه اجرای قوانین گمركی، دریافت حقوق و عوارض ورودی و صدوری ، انجام پروسه واردات، ترانزیت و صادرات كالا را دارد.
حقوق گمركی
حقوقی است كه بر اساس تعرفه گمركی نهاده شده و به اجناس و كالاها در زمان ورود یا صدور از حیطه گمركی تعلق می گیرد.
تشریفات گمركی
تمام عملیاتی كه می بایست به وسیله افراد ذینفع و گمرك صورت پذیرد تا یك كالا صادر و یا وارد شود.
ترانزیت
شیوه گمركی است كه مطابق با آن كالاها تحت نظارت گمرك، از یك گمرك به سایر گمرك ها انتقال می یابد.
ترخیص
به معنی بیرون رفتن كالا از گمرك بعد از انجام تشریفات گمركی می باشد.
اظهارنامه گمركی
به بیان مشخصات كامل كالا در اظهارنامه ارائه شده به گمرك اطلاق می گردد.
كابوتاژ
عبارتست از انتقال كالا از یك بخش به بخش دیگر، در یك كشور از طریق دریا یا رودخانه های مرزی
قانون امور گمركی
طبق قوانین گمرکی است كه در گمرك های كشور اجرا می شود آئین نامه اجرائی این قانون 397 ماده دارد كه در آن شیوه های گوناگون گمركی در مورد واردات، صادرات، تشریفات گمركی، ارزیابی، ترخیص، تخلفات، قاجاق گمركی، اختلافات گمركی و دیگر مسائل گمركی شرح داده شده است.
كالای متروكه
زمان مجاز توقف كالاهای وارد شده به گمرك چهار ماه پس از تاریخ ارائه اظهارنامه و صدور قبض انبار می باشد. اگر در حین این پروسه برای تشریفات گمركی رجوع نگردد، كالا متروكه به حساب می آید. در صورت درخواست صاحب مال این فرصت به شرط پرداخت حق انبارداری تا 4 ماه دیگر نیز قابل تمدید می باشد.
حق العملكاری در گمرك
حق العملكار در گمرك به فرد (حقیقی یا حقوقی) گفته می شود كه تشریفات گمركی كالای منتسب به سایر افراد را به وكالت از طرف آن فرد در گمرك انجام دهد. این شخص حقیقی یا حقوقی باید پروانه حق العملكاری از گمرك اخذ کند.
تعرفه گمركی
به معنی اخذ حقوق و عوارض گمركی می باشد كه روی هر كالا درج می گردد. به عنوان مثال وقتی گفته می شود تعرفه واردات تلویزیون 30% است یعنی مرجع دریافت حقوق و عوارض گمركی این كالا 30% می باشد.
تعرفه های ترجیحی
جهت ایجاد انگیزه و برقراری تسهیلات به منظور ورود و صدور كالا انجام می شود و حد کم تری از حقوق گمركی برای گروهی از كشورها مشخص و اعمال می گردد كه به آن تعرفه ترجیحی می گویند.
نرخ ارز
به منظور محاسبه ارزش كالا برای پرداخت حقوق و عوارض گمركی ارزش كالا كه با پول خارجی محاسبه شده است باید به ریال ایران تبدیل گشته و نرخ ارز جهت محاسبات گمركی نرخ رسمی ارز در كشور است كه از طریق بانك مركزی هر روزه اعلام و ابلاغ می گردد.
بررسی اصطلاحات گمرکی در حمل و نقل بین المللی:
سیستم قرار دادهای دریایی
چارترپارتی : قراردادی است كه توسط آن مالك كشتی موافقت می نماید كه كشتی خود یا بخشی از آن را جهت حمل كالا از بندری به بندر دیگر در اختیار تاجر یا فرد دیگری كه به آن اجاره كننده گفته می شود، بگذارد و بابت آن كرایه اخذ نماید. یا اینكه كشتی خود را برای مدت زمان مشخصی اجاره دهد، كه در این حالت به مبلغ پرداخت شده اجاره می گویند.
اجاره سفری كشتی به شکل (F.I.O ( Free in and Out
در این نوع همه هزینه های بارگیری و تخلیه وظیفه اجاره كننده می باشد اما مالك كشتی مسئول پرداخت تعرفه بندری است.
اجاره سفری كشتی به شکل ( Lump Sum)
در این شیوه اجاره كننده یك هزینه مقطوع را به منظور بهره وری از كشتی به مالك پرداخت می نماید و مالك در عوض حجم مشخصی را جهت بارگیری كالا و نیز سقف وزنی را كه كشتی قادر به حمل می باشد را معین می كند.
این نوع اجاره امکان دارد به شکل ناخالص یا بصورت F.I.O باشد. زمانی که اجاره كننده كالاهای گوناگون و ناهمگون داشته باشد این شیوه اجاره مناسب تر به نظر می رسد. در همه موارد مذکور مالك كشتی هزینه ها و عوارض بندری را پرداخت می نماید.
اجاره سفری كشتی به شکل خالص ( Net Form )
در این روش اجاره اضافه بر پرداخت هزینه های بارگیری و تخلیه همه هزینه ها و عوارض بندری وظیفه اجاره كننده می باشد. در موقعیت هایی که كشتی به بنادری میرود كه مالك كشتی آشنایی چندانی در مورد آنها ندارد و نیز در حالیكه بنادر بسیاری برای بارگیری و تخلیه یك سفر تعبیه شده است این نوع اجاره برای مالكان كشتی ها مطلوب تر است. البته امکان دارد تغییرات زیادی در هر یك از حالت های بالا داده شود و این مورد بستگی به طرز مذاكرات مربوط به اجاره كشتی و وضعیت طرفین دارد. شرایط و مواردی كه به طور معمول در متن اصلی چارترپارتی ذکر می شود.
مقدمه
چارترپارتی ها با مقدمه كوتاهی آغاز می گردند. در مقدمه نام طرفین قرارداد، نام كشتی، مشخصات و وضعیت فعلی آن و تاریخ تقریبی حاضر شدن كشتی در بندر بارگیری، ثبت می گردد.
مشخصات كالا
در این ماده نام كالا و کیفیت بسته بندی آن ( به شکل فله، كیسه ای، شبكه ای و غیره ) ذکر می شود. به طور معمول مقدار كالا بین یك مقدار حداقل و یك مقدار حداكثر محدود می شود.
محدوده زمانی مجاز برای عرضه كشتی در بندر بارگیری
به معنی محدوده زمانی كه در طول آن مالك حق دارد كشتی خود را در بندر بارگیری عرضه نماید. در صورتی که پیش از آغاز این مدت زمان كشتی به بندر بارگیری برسد اجاره كننده الزامی برای شروع بارگیری ندارد. چنانچه كشتی پیش از پایان مهلت تعیین شده در بندر بارگیری آماده بارگیری كالا نباشد اجاره كننده می تواند كه قرارداد را فسخ کند.
بندر یا مكان بارگیری كالا
بندر یا مكان بارگیری كالا همواره در چارترپارتی های سفری قید می شود كه امکان دارد به شیوه های مختلف آورده شود. بعضی مواقع فقط یك بندر از یك منطقه جفرافیایی معین به انتخاب اجاره كننده باشد كه در این حالت اجاره كننده می تواند كشتی را به دلخواه خود به یكی از بنادر آن منطقه هدایت کند. چنانچه بندر بارگیری معین باشد و از آن نام برده باشد كشتی می بایست به آن بندر برود و درصورتیکه در آن بندر اسكله ویژه ای در قرارداد قید شده باشد باز كشتی ناگزیر است كه به آن اسكله معین شده برود.
گاها بندر بارگیری به طور مشخص نام برده نمی شود كه در این شکل اجاره كننده حق دارد كشتی را به دلخواه حمایت كند از اجاره كننده درخواست می کند كه كشتی را به یك بندر مطمئن در آن منطقه هدایت کند. زمانی که بیش از یك بندر به منظور بارگیری مورد توافق قرار گیرد مالك كشتی می خواهد كه بنادر بارگیری به ترتیب جغرافیایی صحیحی شناسایی شود.
پرداخت كرایه
در صورتی که در قرارداد شرطی برای پرداخت كرایه قید نشده باشد، كرایه بر اساس شیوه معمول تجارت در زمان تحویل كالا در بندر تخلیه قابل پرداخت است، اما هرگاه روش پرداخت كرایه در قرارداد ذکر شده باشد، بر اساس آن عمل می گردد.
حق ضبط و تصرف كالا
مالك كشتی تا موقعی که كرایه، كرایه از دست رفته خسارت دیركرد و زیان نشئت گرفته از بازداشت كشتی را اخذ نكرده حق ادعا و ضبط كالا را دارد. اجاره كننده وظیفه پرداخت كرایه، كرایه از دست رفته، خسارت دیركرد را در بنادر تخلیه و بارگیری دارد.
در برخی از موارد این ماده درباره دیگری بنام ( Caser Clause ) درج می گردد و به صورت زیر بیان می شود: تعهدات اجاره كننده با بارگیری كالا و دادن كرایه، كرایه از دست رفته و خسارت دیركرد به پایان می رسد و مالك كشتی تا هنگامی كه كرایه، كرایه از دست رفته و خسارت دیركرد را اخذ نكرده حق ضبط و تصرف كالا را دارد.
هزینه های بارگیری و تخلیه
پرداخت هزینه های بارگیری و تخلیه كالا در یك چارترپارتی در موقع انجام مذاكرات اجاره كشتی توافق می شود امکان دارد این توافق به صورت های مختلف باشد، در اکثر مواقع شرایط قرارداد خرید كالا بنیانی برای توافق هزینه های بارگیری و تخلیه می باشد. چند نمونه از شرایط بارگیری و تخلیه جهت آشنایی ذکر شده است:
- هزینه های بارگیری و تخلیه بعهده مالك كشتی ( Liner or Berth Terms )
- هزینه های بارگیری و تخلیه و بارچینی به عهده اجاره كننده ( Free in and Out and Stowed )
- هزینه های بارگیری و تخلیه به عهده اجاره كننده، صفافی به عهده مالك كشتی(Free on board steams trimming )
- هزینه تخلیه به عهده اجاره كننده ( Free discharge )
- هزینه بارگیری به عهده مالك كشتی، هزینه تخلیه به عهده اجاره كننده ( Liner in free out )
زمان بارگیری مجاز، زمان مجاز تخلیه
یكی از مسائلی كه حتما در یك چاترپارتی سفری باید درج گردد مدت زمان مجاز به منظور بارگیری و مدت زمان مجاز برای تخلیه می باشد كه به دو شوه امکان دارد در قرارداد اجاره قید شود، یا مدت زمان مشخصی برای هر كدام از عملیات بارگیری و تخلیه توافق گردد یا حجم بارگیری روزانه كالا و حجم تخلیه روزانه كالا در قرارداد ذکر شود كه در این حالت از تقسیم مقداری كالای بارگیری شده بر هزینه بارگیری روزانه مدت زمان مجاز بارگیری، و از تقسیم مقدار كالای بارگیری شده بر هزینه تخلیه روزانه مدت زمان مجاز تخلیه محاسبه خواهد شد. شرکت بارون امپرور جنرال تریدینگ در زمینه ترخیص و ترانزیت مواد غذایی نیز فعالیت دارد.
بدود دیدگاه